Tekst: Hilde Røyland

Rådene som friskmelder økonomien din

Det er ikke alltid så mye som skal til før du mister kontroll over forbruket ditt, og det kan det være mange grunner til.

Den gode nyheten er at det behøver ikke å ta lang tid og få økonomien på rett kjøl igjen. Hilde Røyland, finansrådgiver i Balansebank, gir deg råd og tips.

– Det er selvsagt helt individuelt hvorfor du sliter med økonomien – uansett hvor lav eller høy inntekt du har. Alle som er kommet til dette punktet, må finne ut hva grunnen er til at lønnen ikke strekker til, sier rådgiver Hilde Røyland.

Finn årsaken

Har du tatt opp mer forbrukslån enn du klarer å betale jevnt ned på? Kanskje du bruker kredittkortet på småhandling, eller handler matvarer uten å sjekke prisene?

– Det trenger ikke være vanskelig å jobbe seg inn igjen på riktig spor. Samtidig krever det selvsagt en egeninnsats, sier Røyland.

Har du satt deg et mål om å få kontroll på økonomien din, er det noe som alltid burde stå først på lista: finn ut årsaken til at du havnet i den situasjonen du er i.

– Det er selvsagt helt individuelt hvorfor du sliter med økonomien – uansett hvor lav eller høy inntekt du har. Alle som er kommet til dette punktet, må finne grunnen til at lønnen ikke strekker til.

Juster forbruket ditt

Røyland møter mange ulike kunder som har økonomiske problemer. For å friskmelde økonomien, er det helt nødvendig å justere på forbruket ditt med tanke på hvor raskt man ønsker å betale ned på gjelden. Typiske årsaker som har ført til deres vanskelige situasjon er ofte helt åpenbare.

– Noen har tatt opp for mange dyre lån med høy rente, eller lever ikke like nøkternt som en kanskje burde gjøre. Hvor lang tid det vil ta å betale ned på gjeld, handler først og fremst om hvor stor gjeld du har i forhold til inntekt og forbruk.

Hildes konkrete tips

  • Få oversikt over hvor stor den samlede gjelden din er.
  • Hvor mange kreditorer skylder du penger?
  • Finn alternative måter du kan kutte ned på forbruket ditt.
  • Det kan være lurt å be om en ny takst på boligen din for å sjekke hvor mye den er verdt.
  • Har du verdigjenstander som du faktisk kan klare deg uten? Da bør du vurdere å selge disse.
  • Om du ser at inntekten din ikke strekker til hvis du skal klare å betale ned på all gjeld innen et visst tidspunkt, kanskje kan du ta på deg ekstra jobb i en periode?

Ut i fra alt dette, bør du sette opp et realistisk budsjett som du skal holde deg til, til enhver tid.

Slik hjelper Balansebank deg

Balansebank er et selskap under Sandnes Sparebank, og er en tjeneste for alle som ikke kvalifiserer til lån i ordinære banker. Balansebank har et eget team som hjelper deg som ikke får hjelp i din egen bank.

Dersom du har sikkerhet i egen bolig, tar Balansebank seg av gjelden din i ett samlet lån, og legger opp en plan for å friskmelde økonomien din basert på personlig oppfølging og økonomisk veiledning.

Målet er å få økonomien i sunn balanse igjen, slik at folk på sikt skal komme seg tilbake i et vanlig bankforhold igjen.

Røyland forteller at teamet hos Balanse gjør det de kan for å hjelpe alle som henvender seg til dem. Samtidig krever dette et godt samarbeid mellom banken og kunden.

– For å klare det er det én ting som gjelder: du må innse alvoret selv, sier hun.

Hilde Røyland

Autorisert finansrådgiver
Send e-post