Tekst: Steffen Fjetland

Tar du opp for mye i forbrukslån?

Det er alltid lurt å tenke seg om før man tar opp et forbrukslån, for det kan bli dyrt i lengden. Vi gir deg rådene.

Forbrukslån kan i noen tilfeller være et riktig produkt, men det er viktig å ha en plan for hvordan det skal betales tilbake og å holde seg til denne planen. Dette understreker Fjetland, som jobber daglig sammen med kollegaene for å hjelpe og veilede kunder med gjeld som er vanskelig å håndtere i hverdagen.

Noen av årsakene til at Balansebank sine kunder har havnet i en alvorlig gjeldssituasjon er mange og ofte sammensatte. Det typiske er at flere har pådratt seg for mye og for dyre lån. Forbrukslån er et eksempel på dette.

For lite informasjon

Grunnen til gjeldssituasjoner, i noen tilfeller, kan være et resultat av at lånekunden ikke får nok informasjon fra banken sin når de tar opp forbrukslån. Fjetland mener at bankene bør informere mer om hva forbrukslånet gjør med økonomien.

– Noen kunder vil nok føle at de ikke får nok informasjon når de tar opp forbrukslån. Det er som med alt annet; har man ingen forhold til renter og lån vil det være vanskelig å visualisere seg hvordan det vil slå ut i den daglige økonomien.

Hvorfor har lånet høy rente?

Forbruksbankene lever av å låne ut penger, og et forbrukslån er mye dyrere enn et vanlig banklån. Rentebetingelsene på et forbrukslån er høyere enn boliglån fordi banken ikke tar noe sikkerhet i noe man eier, som for eksempel bolig.

– Tapene for forbrukslån vil være høyere enn for ordinære banker med pant i bolig. For mange kan rentene oppleves som høye, men som kunde bør man sette seg inn i rentebetingelsene før man tar opp forbrukslån. Penger som brukes på forskudd skal betales tilbake.

Lag en plan

De fleste av oss trenger å ta opp noen lån i løpet av livet, og enkelte ganger kan forbrukslån virke som en god løsning. Fjetland mener også at dette kan være riktig i noen situasjoner. Vurderer du å ta opp et slikt dyrt lån, må du ha en solid plan for tilbakebetaling. Da kan du få full kontroll på veien videre.

– Å sette opp budsjett før du tar opp lån er lurt. Har du råd til å betale tilbake lånet?

Ved avtaleinngåelse opplyser bankene om rentebetingelser og løpetid på lånet. Du vil også få en nedbetalingsplan som du må holde deg til.

– Husk at du har lov til å betale mer enn hva minimumsbeløpet er på regningen, understreker Fjetland.

– Ved å ha et oppsatt budsjett har du kontroll på både inntekter og utgifter. Da kan du vurdere om økonomien din takler et forbrukslån, eller om økonomien allerede er for trang. Om økonomien er trang, kan det være svært belastende å i tillegg måtte betale ned et forbrukslån. Du må huske at forbrukslånet ikke forsvinner før det er nedbetalt, avslutter Fjetland.

Steffen Fjetland

Autorisert finansrådgiver
Send e-post