Tekst: Solveig Andersen

Unngå konkurs etter samlivsbrudd

Å gå fra to inntekter til én kan ha en stor betydning for hverdagen. Det kan være vanskelig å takle gjelden, og det hele kan oppleves som et sjokk.

Vi gir deg rådene som gjør overgangen enklere.
–Skjærer ekteskapet eller samboerskapet seg, står man mer eller mindre alene igjen med de samme utgiftene man hadde før man gikk inn i forholdet. Om man har barn, kan ekstrautgiftene bli større, sier rådgiver Solveig Andersen. Hun jobber daglig med å hjelpe og veilede kunder som trenger økonomiske råd etter et samlivsbrudd.

Selv om dette er en tøff, og for mange overveldende situasjon å havne i, mener Andersen det er noen viktige grep du bør ta for å unngå å havne i økonomisk uføre.

Skaff deg full oversikt

Å skaffe seg en total oversikt over økonomien er det første man må gjøre, mener Andersen.

– Det er viktig å få en god oversikt over økonomien din både før og etter et samlivsbrudd. Hvor høy inntekt har du? Hva er de faste store utgiftspostene? Hva er de mindre utgiftspostene som du vet dukker opp? Dette kan være for eksempel bursdager, klær, utstyr med mer.

Andersen anbefaler også å undersøke hvilke støtteordninger som finnes der ute.

– Sjekk om det finnes sjanse for bostøtte, SFO-tilskudd og andre lignende støtteordninger. Dette er individuelt alt etter hvilken fase du befinner deg i, for eksempel om du har små barn eller tenåringsbarn.

–NAV kan også være til stor hjelp med ulike støtteordninger. Her kan du blant annet få overgangsstønad, stønad til barnetilsyn, tilleggsstønader som dekker forskjellige behov i hverdagen eller dekning av flytteutgifter.

Les mer her for informasjon om NAV sine stønader.

Få hjelp til å vurdere alternativene dine

Årlig er det rundt 20.000 samlivsbrudd i landet.

Andersen mener at det aller viktigste å fokusere på i et samlivsbrudd er at du går fra to inntekter til én. Samtidig finnes det utfordringer du kan støte på.

– Et samlivsbrudd vil ha betydning for hele hverdagen. Noen vil ha nytte av å snakke med banken sin om en periode med avdragsfrihet. Man må se litt fremover. Vil du klare et eventuelt lån hvis renten stiger? Vil fastrente være smartere? Har du mulighet til å klare deg med en mindre bolig, eller et tilhørende lavere huslån?

Riktig prioritering

Når du først har blitt enslig, er prioritering et viktig punkt.

– Du må prioritere riktig. Er du vant til forbruk ut i fra to inntekter, og skjevhet med tanke på hvem som var hovedforsørger, må du innse at noe må vike i hverdagen.

Noen råd til prioritering er å sette opp et personlig og realistisk budsjett. Dette kan Balansebank hjelpe deg med. Her er det viktig å ikke glemme de små tingene som kan dukke opp, som bursdager, ferie, skolefri, telefon, abonnementer, aktiviteter og kontingenter for å nevne noen.

Andersen avslutter med et siste tips:

– Kanskje man kan ha det like gøy på en billigere ferie sammen med de man er glad i – i stedet for å reise til dyre eksotiske mål?

Solveig Andersen

Autorisert finansrådgiver
Send e-post